Historie

Aan het begin van de twintigste eeuw schoten voetbalclubjes als paddestoelen uit de grond. Ze werden opgericht door enthousiaste Waterlandse jongens. Velen haalden hun eerste decennium niet, maar een aantal bestaan nog steeds, waaronder Purmersteijn en EVC. Men kon in Volendam niet achterblijven en op 1 juni 1920 werd voetbalclub 'Victoria' opgericht. Al gauw ging de club door het leven als Rooms-Katholieke (RKSV) Volendam. Oranje-zwart werden de clubkleuren.

 

Volendamse voetballertjes begin 20ste eeuw

 

RKSV Volendam werd in 1978 afgesplitst in een betaald voetbalorganisatie -FC Volendam- en een amateurvereniging -RKAV Volendam-. Er is sindsdien altijd een sterke relatie geweest tussen de FC- en RKAV Volendam. Dit is in de afgelopen jaren met name tot uitdrukking gekomen in een gezamenlijke jeugdopleiding en een gezamenlijk gebruik van accommodaties, welke ook aan elkaar gelegen zijn.

 

V.l.n.r. Wim Jonk, Gerrie en Arnold Muhren en Edwin Zoetebier

 

Vele nationale voetbaltalenten kwamen reeds voort uit onze vereniging. De RKAV Volendam kan nationaal dan ook als leverancier van voetbaltalenten worden aangemerkt. De ontwikkelingen bij onze vereniging worden door de plaatselijke FC maar ook door andere grote clubs uit de regio, als Ajax, AZ en FC Utrecht, op de voet gevolgd. Dit alles zorgt ervoor dat het voor zowel Volendammers als ook voor regionale getalenteerde voetballers aantrekkelijk is om bij onze vereniging te voetballen.

 

V.l.n.r. Kees Kwakman, Ruud Kras, Maurice Buijs, Jack Tuijp en Gerry Koning