Spelconcepten


Onderbouw (5-10 jaar)

In de opleidingsperiode t/m E-jeugd is het van belang dat alle spelers ‘leren voetballen door veel te voetballen’. Op een groot veld met 11-tegen-11 zijn er echter te weinig voorwaarden aanwezig om het spel onder de knie te krijgen, omdat het spel als te complex wordt ervaren,  voetbalsituaties moeilijk zijn te herkennen, de spelers (te) weinig aan de bal komen en de afstanden die overbrugd moeten worden te groot zijn.

 

Om spelers toch beter te laten ontwikkelen worden, zowel binnen de onderlinge- als KNVB competities, vereenvoudigde spelconcepten gespeeld en wel zodanig dat de karakteristieken van het voetballen behouden blijven.

 

Spelers   Bestemd voor  
9-tegen-9   2e-jaars E-Pupillen spelend in de KNVB Hoofdklasse en de onderlinge competitie.   
8-tegen-8

 

De onderlinge competities t/m 1e jaars E-Pupillen.    
7-tegen-7   De E-F selectieteams spelend in de KNVB competities (met uitzondering van de teams spelend in de Hoofdklasse).   
4-tegen-4   Mini-pupillen, met de kanttekening dat vanuit een formatie voetballen op deze leeftijd weinig zin heeft. Het is meer bedoeld als aanwijzing om via een betere veldbezetting 'kluitjesvoetbal' te voorkomen.  

 

Bovenbouw (11-18 jaar)

Vanaf de D-jeugd wordt er 11-tegen-11 gespeeld op een ' groot veld, waarbij veelal wordt gekozen vanwege een optimale veldbezetting en omdat het snelst op te pakken systeem is voor de spelers.